קריאה מאת גדולי הדור בעד לימוד מצוה יומית

תפילה קצרה לפני הלימוד

הקדמה

שער ספר מצות המלך

מצוה תקעה  
מוצא שפתיך תשמור
מצות עשה   רלא  
דברים כ"ג כ"ד
 
 
   

משרשי המצוה ממה שביאר הכתוב ועשית כאשר נדרת לה' אלקיך, כלומר שהסבה שישמור הנדרים תהא מב' צדדים. א) מצד השם ברוך הוא אשר נדר אליו, ואין ראוי שיכזב לו. והלא תראה כמה זהירין בני אדם להביא דורון המלך שהבטיח לו, וכל שכן מתנות מלכו של ע.לם, ב) מצד הנודר עצמו, שאין כבודו שלא ישמור את דברו, ועל זה אמר נדבה אשר דברת בפיך. ולאחר שהדבור באדם הוא יתרונו על הבעלי חיים, ופיו הוא הכלי אשר בו ישבח לקונו, אין ראוי לחללו ולטנפו בנבלות פה ושקר חלילה. עוד דרשו מוצא שפתיך, כלומר אפילו הוצאת השפתים מן השפה ולחוץ בלי כוונת הלב תשמור, כאשר נדרת לה', כי אמירתו לגבוה כמסירתו להדיוט דמי, כל שכן נדבה אשר דברת בפיך בכוונת הלב שנתחייב לשמור ולקיים.

  :מצוה

ר"ה ו' שבועות פ"ג נדרים, ר"מ הל' נדרים, סה"מ מ"ע צ"ד, סמ"ק עשין קכ"ד, יו"ד סי' ר"ד.

 :מקור 

תקעה) {גדרי המצוה}מצות עשה של תורה שיקיים אדם שבועותיו או נדריו, שנאמר מוצא שפתיך תשמור, ונאמר ככל היוצא מפיו יעשה.1 {מצוה לשאול על נדרו}ומיהו אמרו רז"ל2 כל הנודר כאלו בנה במה והמקיים כאלו הקריב עליה קרבן, כלומר שאסור לנדור וכ"ש לקיים, ואם נדר מצוה לשאול על נדרו שלא יכשול בהם, במה דברים אמורים בנדרי איסור, אבל בנדרי הקדש מצוה לקיימן ולא ישאל עליהם אלא מדוחק.3 {קיום המצוה}קרבנות שנדר כיון שעבר עליהם רגל אחד ולא הביא עובר בעשה אם בא לירושלים, אבל אם לא עלה לרגל באונס או אפילו במזיד, אינו עובר, חלה הקרבן אינו עובר, בין רגל לרגל אינו עובר רק ברגל עצמו. 4 וכל אלו שאינם חייבים לעלות לרגל אע"ג דבאו לירושלים אינם עוברים.5 הנודר בצדקה חייב ליתנה מיד, אין כאן עניים יפריש מיד ויתנה לעני הנמצא ראשון, ואם פירוש לאיזה עני יתן אינו עובר עד שימצא אותו עני, ובמקום שיש גבאי צדקה ונדר על דעת הגבאי כיון שתבעו עובר.6 {שני מיני נדרים}ושני מיני נדרים הם, א') שיאסור עליו דבר המותר לו כגון פירות וכיוצא בו, ואומר הרי עלי כקרבן או ככל דבר הנידור, ואינו תופס אלא בדבר הנדור, אבל אמר הרי זו כחזיר אינו נדר, שצריך לתלות הנדר באיסור הנעשה ע"י אדם וחזיר איסורו בידי שמים, וזה נקרא נדרי איסור.7 מין הב') המחייב עצמו בקרבן שאינו חייב בו כנדרים ונדבות, האומר הרי עלי, הרי זה נדר וחייב באחריותו, והאומר הרי זו, הוא נקרא נדבה ואינו חייב באחריותו אם מתה או נגנבה.8 וצדקה בכלל זה,9 ועיין מצוה (תקע"ד). {פרטי דינים}הנודר בטעות וכן נדרי אונסין נדרי הבאי אין צריכין התרה ואינו עובר.10 נדר חל על נדר,11 וי"א דאינו חל.12 נזירות חל על נזירות.13 ופרטי דינים רבים הם המפוזרים בש"ע ועיין בספרי נדרים ונזיר. ונוהג בכל מקום ובכל זמן בזכרים ונקבות.

 :משנה הלכות   
1 ר"מ פ"א מהל' נדרים ה"ד. 2 נדרים דף כ"ב ע"א. 3 ר"מ שם פי"ג הכ"ה יו"ד סי' ר"ג ס"ג. 4 מנ"ח. 5 עי' ראש השנה דף ו' ע"ב. 6 יו"ד סי' רנ"ז ס"ג. 7 ר"מ הל' נדרים פ"א ה"א יו"ד סי' ר"ד ס"א ב'. 8 ר"מ שם ה"ב פי"ד מהל' מעשה הקרבנות ה"ד ה'. 9 ר"מ הל' מתנות עניים פ"ח ה"א יו"ד סי' רנ"ז ס"ג. 10 ר"מ הל' נדרים פ"ד ה"א יו"ד סי' רל"ב ס"ה ז' י"ג. 11 ר"מ שם פ"ג ה"א. 12 יו"ד סי' רל"ט סי"ד ט"ו. 13 ר"מ הל' נזירות פ"ד ה"ב יו"ד שם סי"ב.
 :מראי מקומות
 
מצוה הבא         מצוה הקודם    
 
מצוה יומית <> Daily Mitzvah      כתבו אלינו <> Contact Us      שאלות שכיחות <> FAQ  
Disclaimer & CopyrightIn conjunction with
   Another site by e-Notations