קריאה מאת גדולי הדור בעד לימוד מצוה יומית

תפילה קצרה לפני הלימוד

הקדמה

שער ספר מצות המלך

מצוה שכט  
ענבי נזירך לא תבצור
מצות לא תעשה   רא  
ויקרא כ"ה ה
 
 
   

הזהיר הקב"ה שלא ללקט ולאסוף מה שיוציאו האילנות מן הפירות בשנה השביעית כמו שעושין בפירות כל שנה, שנאמר (ויקרא כ"ה ה') ואת ענבי נזירך לא תבצור. משרשי המצוה מה שביארנו במצות הקודמות. ובאה אזהרה מיוחדת על פירות האילן שלא נאמר דוקא פירות הארץ שבאים על ידי עבודת אדמה, או ספיחיה שגם כן באים מן הארץ ממש, אסרה התורה אבל פירות האילן וענבי גפן שבאים מעץ ולא מהאדמה, ושגם שהוא במציאות שיוציאו פירות שנה או שתים או אפילו יותר בלי עבודת האדמה תחתיהם כלל, נטעה לומר דכה"ג לא אסרה התורה. ולכן באה אזהרה בפני עצמה על פירות האילן שאסור לבצרם ככל השנה. עוד יש בזה כי מחמלת הא-ל על העניים בשנת השביעית שאין להם מה לאכול ולא יכולים להשכיר עצמן, שאין עבודת הארץ מצויה, אסר הקב"ה ללקוט פירי האילן לבעל הבית כבכל השנה, אלא יפקירם לכל הצריך ואכלו העניים וישבעו, ולכן את ענבי נזירך לא תבצור (של"ה).

  :מצוה

מראה מקומות עיין מצוה שכ"ו.

 :מקור 

שכט) {איסור בצירה מה"ת}קיום המצוה. האוסף פירות שהוציאו אילנות בשנה השביעית כדרך שאוספין אותו בכל שנה לוקה. וכן הבוצר כרמו כדרך שבוצרין אותו בכל שנה לוקה, אלא ישנה בלקיטתן להראות כי הכל הפקר ולוקט כמו מן ההפקר. וכן אמרו ז"ל1 תאנים של שביעית אין קוצין אותן במקצה (פירוש כלי העשויה ללקט תאנים נקראת מקצה) אבל קוצה הוא בחרבו ואין דורכין ענבים בגת אבל דורך הוא בעריבה ואין עושין זיתים בבד ובקוטב אבל כותשם ומכניס לבוררם.2 ורש"י3 פירש נזירך, כלומר שהנזרת והפרשת אותם ולא עשיתם הפקר לא תבצור אותם עד שתפקיר. והרמב"ן4 פירש גפן שלא עבדוהו ולא זמרו אותו, ואמר הכתוב אפילו כרם הנזירות לא תבצור, וכ"ש כרם שנעבד. {זמני גידולי שביעית} ולאוין אלו אינם בשנת השמיטה דוקא, אלא תלוי בגידולי שביעית, מה שגדל קודם שביעית, כל אחד לפי מה שיתבאר שיעורו, מותר לקצור אף בשביעית, ומה שגדל בשביעית אף לאחר שביעית אסור לקצור ולבצור.5 ודין הירקות שהולכין בתר לקיטתן ובתר עונת המעשר כל אחד לפי שיעורו, עיין רמב"ם פ"ד כאן.6 ודין קדושת שביעית בכלל, ועיין בספרי שו"ת (ח"ג סי' רכ"ז) לענין אתרוג. {תשמישי פירות שביעית ומכירתן}פירות שביעית אסור לשנותם מברייתם, דבר שדרכו לאכול חי אוכל חי, מבושל אוכל מבושל.7 ואין מאכילין מאכל אדם לבהמה,8 ואסור לרפאות מהם דלאכלה אמר רחמנא ולא לרפואה.9 ואסור להפסיד בכלל פירות שביעית בכל אופן שהוא.10 מיהו פירות שביעית שלו הם לכל דבר כגון לענין קדושין ואתרוג וכיוצא בזה שצריך להיות שלו.11 מכרן תופסים הדמים ואינם יוצאין מקדושתן.12 {ביעור פירות שביעית}ויש עוד דין ביעור בפירות שביעית. ועיין רמב"ם13 ורמב"ן14 אי מדאורייתא או דרבנן. {פירות עכו"ם בשביעית}ונחלקו רבותינו הפוסקים ז"ל אי בפירות עכו"ם בא"י שייך דין שביעית, עיין מהרי"ט סי' מ"ג. גם במוכר קרקע ישראל לעכו"ם אי נוהג בה דין שביעית ואי מותר למכור לעכו"ם כהאי גוונא, וגם אי יש נפ"מ בין פירות לתבואות, ואין כאן מקום להאריך בזה ולא באתי רק לעורר.15 {כללים}ונוהג בזכרים ונקבות בזמן שישראל על אדמתן ובזמן הזה מחלוקת הפוסקים.16

 :משנה הלכות   
1 שביעית פ"ח מ"ו. 2 ר"מ פ"ד מהל' שמיטה הכ"ב כ"ג חינוך. 3 עה"ת כאן. 4 עה"ת כאן, ושני הפירושים הובאו בחינוך. 5 לשון מנ"ח ע"פ ר"מ שם ה"ט י"ג 6 ה"י י"א י"ב. 7 שם פ"ה ה"ג. 8 שם ה"ה. 9 שם הי"א. 10 שם הי"ז. 11 ר"מ פ"ה מהל' אישות ה"ה ועי' הל' שמיטה ויובל פ"ח הי"א. 12 ר"מ פ"ו מהל' שמיטה ה"א ו'. 13 שם פ"ז ה"א. 14 עה"ת פרשת בהר ויקרא כ"ה ז'. 15 עי' מנ"ח ופאת השלחן סי' כ"ג סקכ"ט. 16 עיין מצוה שכ"ו אות י'.
 :מראי מקומות
 
מצוה הבא         מצוה הקודם    
 
מצוה יומית <> Daily Mitzvah      כתבו אלינו <> Contact Us      שאלות שכיחות <> FAQ  
Disclaimer & CopyrightIn conjunction with
   Another site by e-Notations